Vrolijke boodschap voor iedereen

24 november 2021 Uit Door Zwaaisteen

Is die Zwaaisteen niet stigmatiserend voor eenzame ouderen?”

Het was een heerlijke lentedag in 2019. Ik weet nog dat Marloes (Opbouwerker Travers Welzijn) en ik samen met bewoners het initiatief ‘Zwaai je mee, met de Zwaaisteen?’ bedachten. Wat denk je dat het eerste was waar we over spraken? Niet de mitsen en de maren maar de vrolijke boodschap die we wilden uitstralen voor iedereen. Onze bewoners gaven er hun woorden aan als gezelligheid voor de buurt, aandacht voor elkaar en iedereen kan meedoen.

Vol enthousiasme geef ik elke keer weer antwoord op deze vraag. Ik vertel over de ZZP’er die veel thuis werkt en de moeder met twee jonge kinderen die vaak thuis is. Ook zij waarderen een zwaaigroet omdat het bijdraagt aan hun thuisgevoel in de buurt. Net zo goed als bij de oude opa en oma om de hoek.

De Zwaaisteen leert je niet alleen dat een klein gebaar veel effect heeft, het leert je ook dat jouw vrolijke zwaaigroet alle mensen blij maakt. Jong of ouder, sociaal actief of soms best wel alleen.

Door je te richten op iedereen, leer je dat iets fijns doen voor een ander niet alleen maar voor een (zichtbare) ‘kwetsbare’ hoeft te zijn. In dit geval juist niet. Aandacht voor elkaar raakt iedereen en soms ontstaat er in de buurt zelfs een hele positieve flow.