Zwaaisteen®

Verkopers voor de gezelligheid

15 november 2020 Uit Door Zwaaisteen

“Goedendag meneer, wij zijn benieuwd naar uw internet, televisie en telefoon. Mogen wij even binnenkomen?”, vroeg de verkoper “Ik heb nu geen tijd”, zei de 82-jarige Gerrit. “Kunnen jullie morgenochtend komen?”

 

Vanuit de woonkamer van Gerrit ving ik dit gesprek op. Ik voelde behoefte om Gerrit te beschermen tegen de verkoper. Toen hij even later mijn thee bibberend inschonk, zei ik hem voorzichtig dat hij zich niet zomaar van alles moet laten aansmeren. “Nee joh”, zei Gerrit, “Ik laat verkopers altijd binnen. Ik vind het gewoon gezellig als er iemand langskomt. En ik kan je verzekeren, ik koop nooit wat.”

 

Zijn antwoord zette mij aan het denken. Ik weet dat er weinig mensen zijn die Gerrit bezoeken, maar hoe moet het zijn wanneer je doelbewust verkopers moet inzetten voor een beetje gezelligheid?

 

Gerrit kreeg van ons een Zwaaisteen. Hiermee ondersteunen wij hem bij het ervaren van gezellige momenten en het aangaan van extra contactmomenten. Gerrit: “Als iemand mij groet dan voel ik mij net weer even vijftig, alsof ik nog volop in het leven sta”.

De Zwaaisteen lost zeker het gemis aan contacten niet op. Wel kan de steen voor gezelligheid zorgen en vrolijke momenten stimuleren. Soms zal het oppervlakkig zijn en soms zal het leiden tot een praatje. Maar het zijn juist deze kleine momenten die op een dag verschil kunnen maken.